fbpx

5 պատճառ, թե ինչու պետք է շաբաթը առնվազն մեկ անգամ լոբի ուտել

Ժամանակակից աշխարհում մթերային խանութների դարակներում կարելի է տեսնել այնպիսի բազմազան մթերքներ, որ սովորական լոբին ընդհանրապես ուշադրություն չի գրավում՝ ո՛չ տարաների մեջ պահածոյացվածները, ո՛չ խաշելու համար նախատեսվածը, և ո՛չ էլ կանաչ լոբին։

Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:

Բայց իրականում, չնայած իր աչք չգրավող տեսքին, լոբին չափազանց առողջարար մթերք է, իսկ ոմանց համար՝ նույնիսկ շատ համեղ (գլխավորը՝ ճիշտ եփելն է):

Սպիտակուցի բարձր պարունակություն

Մարդու օրգանիզմը մշտապես կարիք ունի սպիտակուցի: Այն մասնակցում է գրեթե բոլոր կենսական գործընթացներին՝ կառուցում է բջիջներ, մկաններ, ոսկորներ, մազեր և եղունգներ, նպաստում է նյութափոխանակությանը և ֆերմենտների արտադրությանը։

Սակայն կենդանական սպիտակուցը, որը պարունակվում է մսի, ձկան և կաթնամթերքի մեջ, հաճախ անբավարար է, և այս տեսակի սպիտակուցը հաճախ ուղեկցվում է հագեցած ճարպերի և խոլեստերինի բարձր պարունակությամբ, ինչը բացասաբար է անդրադառնում արյան անոթների վրա:

Լոբին սպիտակուցի հիանալի բուսական աղբյուր է, որը նաև հարուստ է օրգանիզմի համար անհրաժեշտ ամինաթթուներով: 150 գ խաշած լոբու մեկ բաժինը կապահովի մեծահասակի օրական սպիտակուցի պահանջի մոտ մեկ քառորդը: Բացի այդ, նման սպիտակուցը հեշտությամբ մարսվող է և ապահովում է երկարատև հագեցվածության զգացում:

Վիտամիններ և հանքանյութեր

Լոբին հարուստ է B վիտամիններով, որոնք կարևոր դեր են խաղում էներգիայի նյութափոխանակության, նյարդային համակարգի գործունեության և հոգեկան առողջության մեջ: B9 վիտամինը կարևոր է հղի կանանց համար. ֆոլաթթվի անբավարարությունը մեծացնում է պտղի նյարդային խողովակի արատների առաջացման ռիսկը:

Լոբու մեջ պարունակվող մագնեզիումը կարգավորում է սրտի ռիթմը և ամրացնում նյարդային համակարգը, կալիումը պահպանում է ջրաէլեկտրոլիտային հավասարակշռությունը և կանխում արյան բարձր ճնշումը, երկաթը օգնում է կարմիր արյան բջիջներին թթվածնի փոխադրմանը և կանխում է անեմիան: Լոբու մեջ պարունակվող պղինձը և մանգանը նպաստում են կոլագենի և էլաստինի սինթեզին, որոնք անմիջականորեն ազդում են մաշկի և մազերի վիճակի վրա:

Կարևոր է նշել, որ օգտակար միկրոտարրերի մեծ մասը պարունակվում է լոբու կեղևում, ուստի ավելի լավ է ընտրել ամբողջական կեղևով սորտեր:

Քիչ կալորիաներ և ճարպեր

Եփած լոբու մեկ բաժինը պարունակում է մոտ 150-200 կալորիա, 1 գրամից պակաս ճարպ և ​​շատ քիչ ածխաջրեր, ուստի այս մթերքը իդեալական է առողջ սննդակարգի և քաշի կորստի համար:

Բացի այդ, լոբին պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել, որը դանդաղեցնում է ածխաջրերի կլանումը, հավասարակշռում է գլյուկոզի մակարդակը և նվազեցնում ինսուլինի անհրաժեշտությունը: Ջրի և լուծվող մանրաթելի բարձր պարունակության շնորհիվ լոբին արագորեն հագեցնում է և վերացնում է կերակուրների միջև ընկած ժամանակահատվածում խորտիկ ուտելու ցանկությունը:

Աղեստամոքսային համակարգի օգնական

Սննդային մանրաթելը առողջ սննդակարգի հիմքն է. այն աղիներում առաջացնում է գելանման զանգված և դանդաղեցնում է մարսողության գործընթացը, խթանում է աղիքային շարժունակությունը և արագացնում սննդի անցումը։

Աղիքներում գտնվող օգտակար մանրէները ակտիվորեն օգտագործում են մանրաթելը իրենց կենսական գործառույթների համար: Արդյունքում, նրանք արտադրում են նյութեր, որոնք ամրացնում են աղիքային լորձաթաղանթը և բարձրացնում են իմունիտետը, ինչը նվազեցնում է աղիքներում և ստամոքսում բորբոքային պրոցեսների առաջացման ռիսկը:

Այնուամենայնիվ, կարևոր է հիշել, որ մեծ քանակությամբ լոբին կարող է հանգեցնել ցավի և որովայնի շրջանում գազերի առաջացման ավելացման: Տհաճ հետևանքներից խուսափելու համար ավելի լավ է լոբին սննդակարգ մտցնել փոքր չափաբաժիններով:

Կարդացեք նաև՝ Կարմի՞ր, թե՞ սպիտակ լոբի. սննդաբանը նշել է, թե որն է ավելի օգտակար օրգանիզմին

Սրտանոթային համակարգի ամրապնդում

Գիտնականները պարզել են, որ լոբու կանոնավոր օգտագործումը զգալիորեն նվազեցնում է ինսուլտի և սրտի կաթվածի առաջացման ռիսկը՝ շնորհիվ վատ խոլեստերինի կոնցենտրացիան նվազեցնելու և լավի մակարդակը բարձրացնելու ունակության։

Բացի այդ, լոբու մեջ պարունակվող կալիումը, մագնեզիումը և կալցիումը կայունացնում են արյան ճնշումը և պաշտպանում հիպերտոնիայից, իսկ հակաօքսիդանտները պաշտպանում են զարկերակների պատերը ազատ ռադիկալներիով վնասումից։


🎥 Նոր տեսանյութ.

telegramԳրանցվիր մեր Telegram ալիքին։ Ուղարկում ենք միայն թարմ հոդվածները և ամենաառաջինը հենց Ձեզ:

Գնահատեք հոդվածը
( Դեռ գնահատական չկա )
MediaMag
5 պատճառ, թե ինչու պետք է շաբաթը առնվազն մեկ անգամ լոբի ուտել
5 տեխնոլոգիաներ, որոնք կփոխեն աշխարհը 5 տարուց