Ժամանակակից աշխարհում մթերային խանութների դարակներում կարելի է տեսնել այնպիսի բազմազան մթերքներ, որ սովորական լոբին ընդհանրապես ուշադրություն չի գրավում՝ ո՛չ տարաների մեջ պահածոյացվածները, ո՛չ խաշելու համար նախատեսվածը, և ո՛չ էլ կանաչ լոբին։
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
Բայց իրականում, չնայած իր աչք չգրավող տեսքին, լոբին չափազանց առողջարար մթերք է, իսկ ոմանց համար՝ նույնիսկ շատ համեղ (գլխավորը՝ ճիշտ եփելն է):
Սպիտակուցի բարձր պարունակություն
Մարդու օրգանիզմը մշտապես կարիք ունի սպիտակուցի: Այն մասնակցում է գրեթե բոլոր կենսական գործընթացներին՝ կառուցում է բջիջներ, մկաններ, ոսկորներ, մազեր և եղունգներ, նպաստում է նյութափոխանակությանը և ֆերմենտների արտադրությանը։
Սակայն կենդանական սպիտակուցը, որը պարունակվում է մսի, ձկան և կաթնամթերքի մեջ, հաճախ անբավարար է, և այս տեսակի սպիտակուցը հաճախ ուղեկցվում է հագեցած ճարպերի և խոլեստերինի բարձր պարունակությամբ, ինչը բացասաբար է անդրադառնում արյան անոթների վրա:
Լոբին սպիտակուցի հիանալի բուսական աղբյուր է, որը նաև հարուստ է օրգանիզմի համար անհրաժեշտ ամինաթթուներով: 150 գ խաշած լոբու մեկ բաժինը կապահովի մեծահասակի օրական սպիտակուցի պահանջի մոտ մեկ քառորդը: Բացի այդ, նման սպիտակուցը հեշտությամբ մարսվող է և ապահովում է երկարատև հագեցվածության զգացում:
Վիտամիններ և հանքանյութեր
Լոբին հարուստ է B վիտամիններով, որոնք կարևոր դեր են խաղում էներգիայի նյութափոխանակության, նյարդային համակարգի գործունեության և հոգեկան առողջության մեջ: B9 վիտամինը կարևոր է հղի կանանց համար. ֆոլաթթվի անբավարարությունը մեծացնում է պտղի նյարդային խողովակի արատների առաջացման ռիսկը:
Լոբու մեջ պարունակվող մագնեզիումը կարգավորում է սրտի ռիթմը և ամրացնում նյարդային համակարգը, կալիումը պահպանում է ջրաէլեկտրոլիտային հավասարակշռությունը և կանխում արյան բարձր ճնշումը, երկաթը օգնում է կարմիր արյան բջիջներին թթվածնի փոխադրմանը և կանխում է անեմիան: Լոբու մեջ պարունակվող պղինձը և մանգանը նպաստում են կոլագենի և էլաստինի սինթեզին, որոնք անմիջականորեն ազդում են մաշկի և մազերի վիճակի վրա:
Կարևոր է նշել, որ օգտակար միկրոտարրերի մեծ մասը պարունակվում է լոբու կեղևում, ուստի ավելի լավ է ընտրել ամբողջական կեղևով սորտեր:
Քիչ կալորիաներ և ճարպեր
Եփած լոբու մեկ բաժինը պարունակում է մոտ 150-200 կալորիա, 1 գրամից պակաս ճարպ և շատ քիչ ածխաջրեր, ուստի այս մթերքը իդեալական է առողջ սննդակարգի և քաշի կորստի համար:
Բացի այդ, լոբին պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել, որը դանդաղեցնում է ածխաջրերի կլանումը, հավասարակշռում է գլյուկոզի մակարդակը և նվազեցնում ինսուլինի անհրաժեշտությունը: Ջրի և լուծվող մանրաթելի բարձր պարունակության շնորհիվ լոբին արագորեն հագեցնում է և վերացնում է կերակուրների միջև ընկած ժամանակահատվածում խորտիկ ուտելու ցանկությունը:
Աղեստամոքսային համակարգի օգնական
Սննդային մանրաթելը առողջ սննդակարգի հիմքն է. այն աղիներում առաջացնում է գելանման զանգված և դանդաղեցնում է մարսողության գործընթացը, խթանում է աղիքային շարժունակությունը և արագացնում սննդի անցումը։
Աղիքներում գտնվող օգտակար մանրէները ակտիվորեն օգտագործում են մանրաթելը իրենց կենսական գործառույթների համար: Արդյունքում, նրանք արտադրում են նյութեր, որոնք ամրացնում են աղիքային լորձաթաղանթը և բարձրացնում են իմունիտետը, ինչը նվազեցնում է աղիքներում և ստամոքսում բորբոքային պրոցեսների առաջացման ռիսկը:
Այնուամենայնիվ, կարևոր է հիշել, որ մեծ քանակությամբ լոբին կարող է հանգեցնել ցավի և որովայնի շրջանում գազերի առաջացման ավելացման: Տհաճ հետևանքներից խուսափելու համար ավելի լավ է լոբին սննդակարգ մտցնել փոքր չափաբաժիններով:
Կարդացեք նաև՝ Կարմի՞ր, թե՞ սպիտակ լոբի. սննդաբանը նշել է, թե որն է ավելի օգտակար օրգանիզմին
Սրտանոթային համակարգի ամրապնդում
Գիտնականները պարզել են, որ լոբու կանոնավոր օգտագործումը զգալիորեն նվազեցնում է ինսուլտի և սրտի կաթվածի առաջացման ռիսկը՝ շնորհիվ վատ խոլեստերինի կոնցենտրացիան նվազեցնելու և լավի մակարդակը բարձրացնելու ունակության։
Բացի այդ, լոբու մեջ պարունակվող կալիումը, մագնեզիումը և կալցիումը կայունացնում են արյան ճնշումը և պաշտպանում հիպերտոնիայից, իսկ հակաօքսիդանտները պաշտպանում են զարկերակների պատերը ազատ ռադիկալներիով վնասումից։