Լոբիները մարդու սննդակարգում ամենահայտնի լոբազգիներից են՝ շնորհիվ իրենց սննդային հատկությունների և խոհանոցում բազմակողմանի կիրառության: Այս արժեքավոր մթերքը ներկայացվում է տարբեր սորտերով, որոնց թվում հատկապես տարածված են կարմիր և սպիտակ լոբին։
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
Շատ սպառողներ հետաքրքրվում են, թե արդյո՞ք այս տեսակների միջև կան զգալի տարբերություններ առողջության օգուտների առումով: Սննդաբաններն ու դիետոլոգները նշում են, որ լոբու երկու տեսակներն էլ հարուստ են սննդարար նյութերով, սակայն ունեն որոշ տարբերվող հատկանիշներ։ Եկեք ավելի մանրամասն դիտարկենք կարմիր և սպիտակ լոբու նմանությունները և տարբերությունները, ինչպես նաև դրանց օգտակարությունը առողջության համար:
Նախ, հարկ է նշել, որ լոբիները կարող են տարբերվել հատիկների տեքստուրաներով: Մասնագետները նշում են, որ կարմիր լոբին ավելի խիտ կառուցվածք ունի, քան սպիտակ լոբին։ Այնուամենայնիվ, այս ֆիզիկական տարբերությունը չի ազդում մթերքի սննդային արժեքի վրա:
Երկրորդ, ընդհանուր օգտական սննդանյութերի պարունակության առումով կարմիր և սպիտակ լոբիները գրեթե նույնական են: Երկու տեսակներն էլ բուսական սպիտակուցի, սննդային մանրաթելերի, երկաթի, մագնեզիումի և մի շարք այլ կարևոր հանքանյութերի և վիտամինների հիանալի աղբյուրներ են, որոնք անհրաժեշտ են մարմինը առողջ պահպանելու համար:
Երրորդ, չնայած նմանատիպ բաղադրությանը, կարմիր լոբին այնուամենայնիվ որոշակի առավելություններ ունի սպիտակ լոբու նկատմամբ: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ կարմիր լոբին պարունակում է ավելի շատ հակաօքսիդանտներ, որոնք օգնում են պաշտպանել մարմնի բջիջները օքսիդատիվ սթրեսից և ազատ ռադիկալների վնասից:
Չորրորդ, գիտական տվյալները ցույց են տալիս, որ կարմիր լոբին ավելի արդյունավետ է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակն իջեցնելու համար: Այս որակը հատկապես օգտակար է դարձնում այն մարդկանց համար, ովքեր հոգ են տանում իրենց սրտանոթային առողջության մասին և վերահսկում են իրենց լիպիդային պրոֆիլը:
Կարդացեք նաև՝ Ամրացնում է իմունային համակարգը և սիրտը. ազնվամորու 5 հիմնական առողջարար առավելությունները
Ձեր ամենօրյա սննդակարգում լոբի ներառելը խելացի ընտրություն է առողջ ապրելակերպ պահպանելու համար: Լոբու երկու տեսակները՝ կարմիր և սպիտակ, սննդանյութերի արժեքավոր աղբյուրներ են և կարող են առաջարկվել սպառման համար: Ընդ որում, եթե դուք ցանկանում եք բարձրացնել ձեր հակաօքսիդանտների ընդունումը կամ նվազեցնել ձեր խոլեստերինը, կարմիր լոբին կարող է ավելի լավ ընտրություն լինել: Այնուամենայնիվ, չպետք է սահմանափակվեք մեկ տեսակով. սննդի բազմազանությունը հավասարակշռված դիետայի կարևոր սկզբունք է: