Գլխավոր ԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅՈՒՆ ԵՎ ԲՆՈՒԹՅՈՒՆ Ռոկֆոր պանիրը ֆրանսիացիների երկարակեցության գաղտնիք

Ռոկֆոր պանիրը ֆրանսիացիների երկարակեցության գաղտնիք

.Գիտնականները հայտնաբերել են, որ ֆրանսիական Ռոկֆոր պանիրը, որը հայտնի է իր բորբոսով, յուրահատուկ հատկությամբ է օժտված՝  հակաբորբոքային հատկություններով:

Դա կարող է օգնել բացահայտել «ֆրանսիական պարադոքսը» և բացատրել, ինչո՞ւ են այս երկրում ապրող մարդիկ տարբերվում իրենց նախանձելի առողջությամբ, չնայած նրան, որ իրենց սննդում բավական մեծ քանակությամբ ճարպեր կան:

Այս հնագույն պանրի լավագույն հատկությունները ի հայտ են գալիս այն ժամանակ, երբ այն հասունանում է:

Ռոկֆորը հասունանում է Ֆրանսիայի հարավում գտնվող քարանձավներում, Թուլուզ քաղաքի մոտակայքում: Իր օգտակարությունը առավել լավ բացահայտվում է օրգանիզմի թթվային միջավայրում, ինչպես օրինակ, ստամոքսի լորձաթաղանթում և մաշկի մակերեսին:

.

Lycotec ընկերությունից դոկտոր Իվան Պետյաևը և Յուրի Բաշմակովը, որոնք կատարել են հետազոտություններ, պնդում են, որ պանրի հակաբորբոքային հատկությունները կարելի է օգտագործել սրտանոթային հիվանդությունների դեմ պայքարում և կիրառել այն հակատարիքային մածուկներում:

Գիտնականները արդեն վաղուց են փորձում հասկանալ «ֆրանսիական պարադոքսը»: Ինչպես հայտնի է ֆրանսիացիները սիրում են պանիր, կարագ, սպիտակ հաց և կարմիր գինի:

Սակայն հետաազոտոխները կասկածում էին, որ ֆրանսիացիների սննդում գոյություն ունեն նաև այլ հավելումներ, որով և բացատրվում է թե ինչո՞ւ են այդ երկրի բնակիչները առավել հազվադեպ մահանում սրտանոթային հիվանդություններից:

Բորբոսնած պանրի օգտակարությունը

Բորբոսով պանիրները կամ կապույտ պանիրները ստանում են պանրի մեջ ասեղով կամ այլ մեթոդներով բորբոսի հատուկ տեսակների ներմուծմամբ: Այդ բորբոսների տեսակներից են Penicillium roqueforti և Penicillium glaucum, որոնք պանրին հաղորդում են յուրահատուկ համ և հոտ:

.

Այդ բորբոսները հայտնի են նրանով, որ օրգանիզմում պայքարում են վնասակար բակտերիաների դեմ:

Բացի դրանից կապույտ պանիրները պատրաստում են հիմնականում այծի կաթից, որը համարվում է առավել օգտակար, քան կովի կաթը և պարունակում է ավելի քիչ խոլեստերին:

Կապույտ պանիրները կալորիայի, բարձր որակի սպիտակուցի, վիտամինների և հանքային նյութերի լավ աղբյուրներ են: Բորբոսնած պանիրը հարուստ է A և B վիտամիններով, կալցիումով, ֆոսֆորով և երկաթով:

Բորբոսնած պանրի առավել հայտնի տեսակներն են՝ Բրին, Ռոկֆորը, Գորգոնզոլան, Կամամբերը, Դանաբլյուն, Ստիլթոնը և այլն:

Բորբոսնած պանրի վնասակարությունը

Բորբոսով պանիրները հակացուցված են ալերգիկներին, եթե մարդը ունի ալերգիա բորբոսների նկատմամբ:

Նաև լավ կլինի նրանից հրաժավել հղիության շրջանում, քանի որ նրանք կարող են պարունակել Լիստերիում բակտերիաներ, որը կարող է բացասական ազդել պտղի աճի վրա:

.

Ընդհանուր առմամբ բորբոսով պանիրները, ինչպիսիք են՝ Ռոկֆորը և այլն անվնաս են առողջության համար: Նրանց պատրաստման ժամանակ օգտագործվում են հատուկ տեսակի բորբոսներ, որոնք անվնաս են:

Փափուկ պանիրները, ինչպիսին է, օրինակ սովորական տնական պանիրը կամ մածուկ պանիրը բորբոսնելուց պետք է դեն շպրտել: Նրանք կարող են պարունակել վնասակար բակտերիաներ, այնպիսն, ինչպիսիք են Լիստերիաները, սալմոնելաները և աղիքային ցուպիկները, որոնք կարող են աճել բորբոսի վրա:

Աղբյուրը՝   www.telegraph.co.uk


Загрузка…

կարդացեք նաև

Կենդանակերպի նշանների վարկանիշը․ Հրեշտակներից մինչև սատանա

Իսկ ո՞ր կողմում եք դուք․․․ Կշեռք Այս նշանի տակ ծնված մարդիկ՝ իսկական հրեշտակներ են: Նրանք այնքան անմեղ և մաքուր են, որ նույնիսկ Աստված է նրանց ասում․...

ԹԵՍՏ․ Որքա՞ն խելացի եք: Ստուգեք Ձեր գիտելիքներն ու տրամաբանությունը

Մեր այս թեստում բացի ընդհանուր գիտելիքները ստուգեղ հարցերից տեղ են գտել նաև տրամաբանական հարցեր: Ի՞նչ եք կարծում, կկարողանա՞ք գերազանց անցնել այս թեստը: Դե եկեք...

Եթե Ձեզ դուր չի գալիս Ձեր կյանքը՝ փորձեք փոխել ահա թե ինչը

Բավական է ձեռքերը ծալած նստեք տեղում․․․ Երբեմն մենք այնքան ենք խրվում առօրյայի մեջ, որ վախենում ենք ինչ-որ բան փոխել կյանքում: Մենք վախենում ենք փոփոխություններից, որովհետև վախենում...

Աշխարհի 10 ամենաէժան ավտոմեքենաները

Շատ ավտոսիրողներ իրենց կարող են թույլ տալ գնել միայն միջին դասի ավտոմեքենա, կամ էլ ավելի ցածր դասի: Նրանք չեն կենտրոնանում մակնիշի վրա, այլ ուղղակի...