Սննդակարգն ազդում է ոչ միայն մեր ֆիզիկական, այլև հոգեբանական վիճակի վրա։ Գիտնականներն ապացուցել են, որ որոշ մթերքներ կարող են զգալիորեն բարելավել էմոցիոնալ վիճակը և մեզ ավելի երջանիկ դարձնել։ Ահա հինգ մթերք, որոնք պաշտոնապես ճանաչվել են «երջանկության աղբյուրներ»։
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
1. Մուգ շոկոլադ
Հարվարդի համալսարանում անցկացված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մուգ շոկոլադը պարունակում է հակաօքսիդանտներ և նյութեր, որոնք խթանում են սերոտոնինի՝ երջանկության հորմոնի արտադրությունը։ Բացի այդ, շոկոլադը բարձրացնում է էնդորֆինների և դոֆամինի մակարդակը, որոնք պատասխանատու են հաճույքի և ուրախության զգացողության համար։
2. Բանան
Բանանը հարուստ է տրիպտոֆանով՝ ամինաթթվով, որը մասնակցում է սերոտոնինի սինթեզին։ Փենսիլվանիայի նահանգային համալսարանի հետազոտողներն ապացուցել են, որ բանանի կանոնավոր օգտագործումը բարելավում է տրամադրությունը, նվազեցնում տագնապայնությունը և նպաստում է առողջ քնին, ինչը դրականորեն է անդրադառնում էմոցիոնալ վիճակի վրա։
3. Սաղմոն
Օմեգա-3 ճարպաթթուները, որոնցով հարուստ է սաղմոնը, ոչ միայն ամրացնում են առողջությունը, այլև արդյունավետորեն պայքարում են դեպրեսիայի և տագնապայնության դեմ։ Համաձայն Ամերիկյան հոգեբուժական ասոցիացիայի հետազոտության տվյալների՝ շաբաթական երկու անգամ ձուկ օգտագործելը բարելավում է տրամադրությունը և նվազեցնում դեպրեսիվ վիճակների առաջացման ռիսկը։
4. Սպանախ
Սպանախը մագնեզիումի ամենահարուստ աղբյուրներից է, որը կարևոր դեր է խաղում տագնապի և սթրեսի դեմ պայքարում։ Վերմոնտի համալսարանի գիտնականները հաստատել են, որ օրգանիզմում մագնեզիումի պակասը մեծացնում է դեպրեսիայի և անքնության զարգացման ռիսկը։ Սպանախը պարունակում է նաև ֆոլաթթու, որն օգնում է կայունացնել տրամադրությունը։
Կարդացեք նաև՝ Մթերքներ, որոնք բնական ձևով բարձրացնում են տեստոստերոնի մակարդակը
5. Հատապտուղներ
Մոշը, ազնվամորին և ելակը հարուստ են հակաօքսիդանտներով և վիտամիններով, որոնք նպաստում են տրամադրության բարելավմանը և ընդհանուր հոգեբանական կայունությանը։ «Nutritional Neuroscience» ամսագրում հրապարակված հետազոտությունները հաստատում են, որ հատապտուղների կանոնավոր օգտագործումը բարելավում է հիշողությունը, կենտրոնացումը և էմոցիոնալ ֆոնը։
Ինչպե՞ս ներառել այս մթերքները ձեր սննդակարգում
- Սկսե՛ք օրը բանանով կամ հատապտղային սմուզիով։
- Որպես միջուտեստ՝ ընտրե՛ք մուգ շոկոլադ, որի կակաոյի պարունակությունը 70%-ից բարձր է։
- Կանոնավոր կերպով սպանախ ավելացրե՛ք աղցանների և տաք ուտեստների մեջ։
- Շաբաթական երկու անգամ պատրաստե՛ք սաղմոն կամ այլ յուղոտ ձկնատեսակ։
Ճիշտ սննդակարգը կարող է ոչ միայն ամրապնդել առողջությունը, այլև զգալիորեն բարձրացնել տրամադրությունը։ Ներառե՛ք այս մթերքները ձեր սննդակարգում, որպեսզի ձեզ ավելի երջանիկ և եռանդուն զգաք։








