Որոշակի սննդամթերքների ավելացումը ձեր սննդակարգին կարող է լինել ավելի առողջ և երկար կյանքի գրավականը: Սա է վկայում Nature Food-ում հրապարակված նոր հետազոտության տվյալները, որոնք ցույց են տալիս, որ սննդակարգում ֆլավոնոիդների բարձր և բազմապիսի պարունակությունը կապված է քրոնիկ հիվանդությունների և վաղաժամ մահվան ավելի ցածր ռիսկի հետ: Ֆլավոնոիդներով հարուստ սննդամթերքներից են թեյը, հապալասը, ելակը, նարինջը, խնձորը, խաղողը և սև շոկոլադը:
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
Ինչպես հաղորդում է Newsweek-ը, Բելֆաստի Քուինս համալսարանի, Պերթի Էդիթ Քոուեն համալսարանի, Վիեննայի բժշկական համալսարանի և Վիեննայի համալսարանի հետազոտողները ավելի քան մեկ տասնամյակ հետևել են 40-ից 70 տարեկան 124,805 մեծահասակների։
Նրանց արդյունքները ցույց տվեցին, որ այն մարդիկ, ովքեր օգտագործում էին ֆլավոնոիդներով հարուստ սննդի ամենամեծ քանակն ու բազմազանությունը, 6-20 տոկոսով ավելի ցածր ռիսկ ունեին սրտանոթային հիվանդությունների, 2-րդ տիպի շաքարախտի, քաղցկեղի, շնչառական հիվանդությունների և նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների զարգացման, ինչպես նաև ցանկացած պատճառով մահվան ավելի ցածր ռիսկ։
«Օրական մոտ 500 միլիգրամ ֆլավոնոիդների ընդունումը կապված էր բոլոր պատճառներից մահացության ռիսկի 16 տոկոսով նվազման, ինչպես նաև սրտանոթային հիվանդությունների, 2-րդ տիպի շաքարախտի և շնչառական հիվանդությունների ռիսկի մոտ 10 տոկոսով նվազման հետ», – ասում է ուսումնասիրության համահեղինակ Բենջամին Պարմենտերը։
Սա մոտավորապես համարժեք է երկու բաժակ թեյի մեջ պարունակվող ֆլավոնոիդների քանակին։
Կարդացեք նաև՝ Սննդաբաններն անվանել են 2025 թվականի 10 ամենաառողջարար սուպերսնունդները
Ուսումնասիրությունը նաև պարզել է, որ նրանք, ովքեր սպառում էին ֆլավոնոիդների լայն տեսականի, ունեին այդ հիվանդությունների առաջացման ավելի ցածր ռիսկ: Ուսումնասիրությունը ենթադրում է, որ ավելի լավ է ուտել ֆլավոնոիդներով հարուստ մի շարք սննդամթերքներ, քան, օրինակ, պարզապես թեյ, քանի որ տարբեր ֆլավոնոիդներ պարունակվում են տարբեր սննդամթերքներում:








