Մասնագետները որոշել են այն մթերքները, որոնք օգնում են նվազեցնել կորտիզոլի մակարդակը և պայքարել սթրեսի դեմ, գրում է verywellhealth.com-ը՝ վկայակոչելով տվյալ հետազոտությունը։
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
«Այն, ինչ դուք ուտում եք, կարող է ազդել ձեր սթրեսի մակարդակի վրա: Ընդհանրապես, առողջ սնվելու սովորությունները, որոնք ներառում են շատ մրգեր և բանջարեղեն, անյուղ սպիտակուցներ, ամբողջական ձավարեղեն և առողջ ճարպեր, օգնում են ձեր մարմնին լավագույնս գործել», – ասվում է հրատարակության մեջ:
Նշվում է, որ քրոնիկական սթրեսը և կորտիզոլի բարձր մակարդակը կարող են մեծացնել ախորժակը և հանգեցնել ավելի քիչ սննդարար և առողջարար սննդի հանդեպ «թուլության»: Որոշ մթերքներ կարող են նաև ուժեղացնել սթրեսը:
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս սահմանափակել հետևյալ մթերքների ընդունումը՝ ավելացված շաքար, հագեցած ճարպեր, կոֆեին, բարձր վերամշակված մթերքներ, ալկոհոլ, տրանս ճարպեր, կարմիր միս, տապակած սնունդ, նախուտեստներ, ինչպիսիք են չիպսերը և թխվածքաբլիթները:
Մթերքներ, որոնք նվազեցնում են կորտիզոլը – ԹՈՓ 9
Մթերքների ցանկը, որոնք խորհուրդ է տրվում ներառել ձեր ընդհանուր սննդակարգում և որոնք կօգնեն հաղթահարել սթրեսը և հավասարակշռել կորտիզոլի մակարդակը, ներառում է.
Մուգ շոկոլադ. Հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք պաշտպանում են բջիջները վնաս պատճառող օքսիդացնող սթրեսից, օգտակար հակաօքսիդանտների անհավասարակշռությունից և վնասակար մոլեկուլներից, որոնք հայտնի են որպես ազատ ռադիկալներ:
Ավոկադո. Հարուստ է մագնեզիումով, որն օգնում է օրգանիզմին հաղթահարել սթրեսը և անհանգստությունը։ Այն նաև մանրաթելի լավ աղբյուր է, B խմբի վիտամինների աղբյուր և պարունակում է «լավ» ճարպեր։
Ֆերմենտացված սնունդ. Խթանում է աղիքների առողջությունը՝ պահպանելով մարսողական համակարգում բակտերիաների հավասարակշռությունը: Տրամադրությունը բարձրացնող հորմոնի և նեյրոհաղորդիչ սերոտոնինի մոտ 90%-ը արտադրվում է աղեստամոքսային տրակտում, ուստի առողջ աղիքները կարևոր են դրա արտադրության համար: Սերոտոնինը նույնպես դեր է խաղում սթրեսի արձագանքման մեջ:
Բանան. Մագնեզիումի լավ աղբյուր է, այն նաև պարունակում է տրիպտոֆան, որը անփոխարինելի ամինաթթու է սերոտոնինի արտադրության համար: Մրգերով և բանջարեղենով հարուստ դիետաները կապված են բազմաթիվ առողջական օգուտների հետ, այդ թվում՝ սթրեսի դեմ պայքարի:
Կարդացեք նաև՝ Ինչպես են աշխատում սթրեսի հորմոնները (և ինչպես կառավարել դրանք)
Սպանախ. Կանաչ տերևավոր բանջարեղենները, ինչպիսիք են սպանախը, ինչպես նաև հակաօքսիդանտներով հարուստ մրգերն ու բանջարեղենը (օրինակ՝ A, C և E վիտամինները) կարող են օգնել ուղեղի առողջությանը և նվազեցնել անհանգստության ախտանիշները:
Կանաչ թեյ. Հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են պաշտպանվել օքսիդացնող սթրեսից:
Յուղոտ ձուկ. Հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով, որոնք կարող են օգնել նվազեցնել բորբոքումները, աջակցել ուղեղի առողջությանը, խթանել հանգստության զգացումը և կարող են օգնել կարգավորել կորտիզոլի մակարդակը:
Պահքի թռչուն. Հավի միսը և հնդկահավը հարուստ են վիտամին B-ով, որը կարող է օգնել մակերիկամների աշխատանքին, բարելավել ուղեղի աշխատանքը և վերահսկել սթրեսի հորմոնները:
Ձու. Պարունակում է սպիտակուց, որն անհրաժեշտ է մկանների վերականգնման, իմունային ֆունկցիայի և ընդհանուր առողջության համար: Բացի սպիտակուցից, ձուն պարունակում է անհրաժեշտ վիտամիններ և հանքանյութեր, այդ թվում՝ B12, B6 և ֆոլաթթու (B9) վիտամիններ, որոնք օգնում են աջակցել ուղեղի աշխատանքին և կարգավորել սթրեսի հորմոնները: Ձվի մեջ քոլինի առկայությունը նպաստում է նաև կոգնիտիվ առողջությանը և տրամադրության կարգավորմանը: