fbpx

Ո՞ր գույնի բանաններն են ավելի առողջարար. բժիշկները պատասխանել են այդ հարցին

Բանանի հասունացման յոթ փուլ կա, և յուրաքանչյուրն ունի իր առավելությունները։

Բանանները հայտնի են որպես կալիումի հիանալի աղբյուր, պարունակում են մանրաթել և բնական ածխաջրեր, բայց ոչ բոլոր պտուղներն են նույնանման սննդարար։ Մասնագետները բացատրել են, որ բանաններն անցնում են հասունացման յոթ փուլով, որոնցից յուրաքանչյուրն ունի իր առողջական օգուտները, գրում է The New York Post-ը։

Կանաչ բանաններ

«Կանաչ բանանը պարունակում է համեմատաբար մեծ քանակությամբ ռեզիստենտ օսլա, որը մանրաթելի տեսակ է, որը մարսելու համար օրգանիզմին ավելի երկար ժամանակ է պահանջվում: Այն արյան մեջ շաքարի մակարդակը չի բարձրացնում այնքան արագ կամ ուժեղ, որքան հասուն բանանը», – ասում է Նորթվել Հանթինգթոն հիվանդանոցի գրանցված դիետոլոգ Ստեֆանի Շիֆը:

Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:

Նա բացատրել է, որ արտադրվող կարճ շղթայով ճարպաթթուները կարող են օգնել հավասարակշռել աղիքային միկրոբիոմը և նվազեցնել բորբոքումը, իսկ մանրաթելերի և դիմացկուն օսլայի բարձր պարունակության շնորհիվ՝ այդպիսի պտուղները օգնում են վերահսկել քաղցը։

«Որքան կանաչ է բանանը, այնքան առողջարար է։ Բայց այն ավելի դառը և հատիկավոր կլինի, ուստի ես դրանք չեմ ուտում, երբ դրանք լիովին կանաչ են», – ավելացրել է Շիֆը։

Կանաչ՝ դեղին հետքերով

Երբ բանանը հասունանում է, կանաչ գունանյութը՝ քլորոֆիլը, քայքայվում է, ինչի շնորհիվ դեղին գունանյութերն ավելի տեսանելի են դառնում։ Օսլաները վերածվում են պարզ շաքարների, ինչը պտուղն ավելի քաղցր է դարձնում։ Բրիտանացի վիրաբույժ Կարան Ռանգարաջանի խոսքով՝ հասունացման երկրորդ փուլում գտնվող բանանը «հավասարակշռված թագավոր» է՝ իր բարձր մանրաթելային պարունակության և ցածր շաքարի մակարդակի շնորհիվ։

«Դուք նաև ստանում եք կալիումի փոքր քանակությամբ ավելացում, քանի որ այն ավելի շատ է դառնում կենսամատչելի՝ մանրաթելերի և ռեզիստենտ օսլայի պարունակության նվազման շնորհիվ: Հիանալի է նրանց համար, ովքեր վախենում են իրենց պարտավորություններից, բայց ցանկանում են առողջ աղիներ և մի քիչ քաղցր», – ասում է նա:

Կանաչ, բայց ավելի մոտ դեղինին

Հասունացման երրորդ փուլը այն է, երբ բանանն ավելի շատ կանաչ է, քան դեղին։ Դոկտոր Շիֆը խորհուրդ է տալիս այս պտուղները շաքարախտով տառապող իր հիվանդներին։ Նա բացատրել է, որ հասած բանաններն ավելի հեշտ են մարսվում, քան չհասածները, քանի որ օսլաների վերածումը պարզ շաքարների՝ շաքարներն ավելի հեշտ հասանելի է դարձնում կլանման համար։

Ավելի շատ դեղին, քան կանաչ

Այս պտուղները հարուստ են կալիումով, վիտամին B6-ով և վիտամին A-ով: Դրանք սովորաբար պարունակում են ավելի շատ ֆոլաթթու, որը կարևոր դեր է խաղում ԴՆԹ-ի սինթեզի և վերականգնման գործում:

«Դեղին բանանները պարունակում են ավելի շատ հակաօքսիդանտներ, վիտամին C և շաքար», – ասում է Նյու Ջերսիից մանուալ թերապևտ Սյուզի Շուլմանը, բացատրելով, որ հասունացման գործընթացը հանգեցնում է հակաօքսիդանտների մակարդակի բարձրացման, այդ թվում՝ կատեխինների, որոնք կապված են սրտի առողջության և բորբոքման նվազեցման հետ:

Կարդացեք նաև՝ Բանանը պարունակում է կալիում, որն օգտակար է սրտի համար և մանգան, որը կանխում է կնճիռների առաջացումը

Դեղին կանաչ ծայրերով

Կալիֆոռնիայում գործող մրգերի առաքման FruitGuys ընկերությունը 5-րդ փուլը համարում է իդեալական, քանի որ միրգը բավականաչափ ամուր է առաքման համար։ Այս բանանները հիանալի նախուտեստ են մարզումից առաջ՝ շնորհիվ վիտամինների և մանրաթելերի հավասարակշռված պարունակության։

Ամբողջովին դեղին

Խոսքը գնում է լիովին հասունացած պտուղների մասին։ Հասուն բանանը հարուստ է հակաօքսիդանտներով և մանրաթելերով, ամրապնդում է իմունային համակարգը և մարսողությունը։ Ըստ Organifi ընկերության, որը սուպերսննդի խառնուրդներ է արտադրում, նման պտուղները քաղցր են։ Դրանք հեշտ մարսվող են և իդեալական են սմուզիների կամ թխվածքի համար։

Դեղին շագանակագույն բծերով

Սա արդեն յոթերորդ փուլն է, երբ բանանը գերհասուն է։ Շագանակագույն բծերը վկայում են կատեխինների բարձր մակարդակի մասին։

«Գերհասուն բանանները ամենաքաղցրն են և ամենահեշտ մարսվողը, և չնայած դրանցում սննդարար նյութերի մակարդակը կարող է մի փոքր ավելի ցածր լինել, դրանք նախկինի պես էներգիայի և կալիումի լավ աղբյուր են», – ասում է Շուլմանը։


🎥 Նոր տեսանյութ.

telegramԳրանցվիր մեր Telegram ալիքին։ Ուղարկում ենք միայն թարմ հոդվածները և ամենաառաջինը հենց Ձեզ:

Գնահատեք հոդվածը
( 2 assessment, среднее 2 из 5 )
MediaMag
Ո՞ր գույնի բանաններն են ավելի առողջարար. բժիշկները պատասխանել են այդ հարցին
Փոքրիկ աղջիկը խորեոգրաֆիա է դասավանդում մեծահասակներին (զվարճալի վիդեո)