fbpx
Գլխավոր ՕԳՏԱԿԱՐ, ՀԵՏԱՔՐՔԻՐ, ԱՆՀԱՎԱՆԱԿԱՆ Հետաքրքիր փաստեր թեյի մասին

Հետաքրքիր փաստեր թեյի մասին

Շատ երկրներում թեյախմությունը կազմում է ամենօրյա արարողակարգի մաս` հատկանշելով կարգավիճակ և շքեղություն: Այդուհանդերձ թեյը պարզապես հաճելի ըմպելիք չէ: Չնայած ոչ ոք ճշգրիտ չգիտի, թե այն ծագումով որտեղից է, ենթադրվում է, որ թեյը մտահղացվել է որպես կազդուրիչ, տոնուսը բարձրացնող միջոց, որն օգտագործվել է հին Չինաստանում, ապա աստիճանաբար տարածվել ամբողջ աշխարհում: Թեյի աշխարհն անշուշտ հրապուրիչ է, այնպես որ դրեք թեյնիկը գազօջախին և եկեք միասին ճանապարհորդենք այս հրաշալի ըմպելիքի պատմության ուղիներով:

Երբ մենք թեյ ենք խմում, ըստ էության, մենք օգտագործում ենք այն, ինչ կոչվում է խոտաբույսերի եփուկ: Թեյը պետք է պարունակի Camellia sinensis բույսի կամ թեյի թփի տերևներ: Ցավոք, խառնուրդները, որոնք կարելի է տեսնել խանութներում, հաճախ համարվում են տարբեր բուսական համակցություններ, որոնք ոչ մի կապ չունեն թեյի թփի հետ:

Հին ժամանակներում մարդիկ արդեն գիտակցում էին, որ տարբեր խոտաբույսերի համադրությունն օժտված է բուժիչ հատկություններով, իսկ բուսական թուրմերի հիմնական նպատակն առողջությունը բարելավելն է: Երիցուկն օրինակ օգնում է անքնության,  իսկ կոճապղպեղը հաճախ օգտագործում են ստամոքսի խանգարումների դեպքում:

Եթե ​​եփուկը չի պարունակում թեյի տերևներ, նրանում բացակայում է կոֆեինը՝ ապա այն կարելի է օգտագործել օրվա ցանկացած ժամի:

Ճապոնական մշակույթի կարևոր մաս է թեյախմության արարողությունը, որն իր մեջ ներառում է հիանալի կանաչ փոշի թեյի օգտագործումը, որը հայտնի է որպես «Matcha»: Սակայն սա ավելի շատ նման է հանրային ծիսակարգի: Բանն այն է, որ ի սկզբանե թեյի արարողությունը եղել է արվեստ, որը կիրառվել է ճապոնական հասարակության վերնախավի կողմից` կարգավիճակը պահպանելու համար:

Արարողակարգին սովորաբար մասնակցում են 4-ից 5 մարդ: Ի հավելումն կանաչ թեյի մատուցվել է քաղցրավենիք: Քանի որ ճապոնական մշակույթում թեյի արարողությանը հատուկ ուշադրություն է դարձվում, ուստի որպեսզի այս առումով հասնեն կատարելության, պետք է շատ երկար ժամանակ պատրաստվել:

Մենք համարում ենք, որ թեյը մի բան է, որը կարելի է միայն խմել, եւ շատ երկրներում դա հենց այդպես է: Բիրմայում թեյն օգտագործում են այլ կերպ` մասնավորապես մարինացված: Բիրմացիներն այդպիսի թեյն անվանում են «lephet»: Բիրմայում «lephet»-ը ներկայացվում է բոլոր կարևոր արարողությունների ժամանակ, այն մատուցում են սկուտեղի վրա` ծովախեցգետնի, քունջութի սերմերի, սխտորի, գետնընկույզի, սիսեռի հետ: Չնայած Բիրման միակ երկիրն է, որտեղ թեյն օգտագործվում է որպես ուտելիք, այդուհանդերձ մարդիկ այս երկրում թեյը խմում են նաև հեղուկ ձեւով:

Աղբյուրը՝ galatv.am

Հրապարակման ներկայացրեց՝ Աննա Թումանյանը

[infobox title=’Ուշադրություն’]Դուք նույնպես կարող եք հրապարակել Ձեր նյութը Mediamag.am-ում։ Նյութը հրապարակելու համար անցեք հետևյալ հղումով. [/infobox]

Դարձի՛ր հեղինակ, ստեղծի՛ր քո հաջողակ նյութը

կարդացեք նաև

Էդմեն Շահբազյան․ Ո՞վ է UFC-ում մեծ աղմուկ հանած հայ գերտաղանդը

MMA-ն գնալով դառնում է աշխարհի ամենամասսայական սպորտաձևերից մեկը, որի երկրպագուների քանակը տարեցտարի զգալիորեն շատանում է։ Մարզաձևում շատ են նաև հայ մարզիկները։ Նրանցից ոմանք արդեն...

Կենդանակերպի 5 ամենաէմոցիոնալ նշանները

Բոլոր մարդիկ էլ էմոցիոնալ են։ Սակայն կան այնպիսիները, որոնք պարզապես չեն կարողանում կառավարել իրենց էմոցիաները։ Նրանք չեն կարողանում թաքցնել, երբ վրդովված են կամ չափազանց...

ԹԵՍՏ․ Փայլեք աշխարհագրական գիտելիքներով

Ներկայացնում ենք Ձեզ բարդ, ոչ ստանդարտ հարցերից բաղկացած աշխարհագրական թեստ: Ի՞նչ եք կարծում, կկարողանա՞ք փայլել գիտելիքներով մեր այս աշխարհագրական թեստում: Վերջում չմոռանաք սոցիալական ցանցերում արդյունքներով...

Հոգեբանները պարզել են իրական սերը տարբերակելու նշանները

Եթե վստահ չեք, որ ձեր զգացմունքներն իրական են, ապա կարդացեք, թե այդ մասին ինչ են ասում հոգեբանները։ Նրանք նշել են իրական սիրո նշանները։ 1. Երբ...

Կենդանակերպի 5 նշան, որոնց սիրո ուժը կարող է վտանգավոր լինել

Սերը կարող է բերել ոչ միայն երջանկություն և հաճույք, այլ նաև լինել բավական վտանգավոր, որն իր ճանապարհին քարուքանդ է անում ամեն ինչ: Այսօր մենք...