Հավաստագրված սննդաբաններ Լորի Բարեթը և Լորեն Մանաչերը նշել են այն մրգերն ու հատապտուղները, որոնք ավելի շատ հակաօքսիդանտներ են պարունակում, քան կանաչ թեյը, գրում է realsimple.com-ը։
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
«Հակաօքսիդանտները կենսական նշանակություն ունեն ընդհանուր առողջության համար, սակայն յուրաքանչյուր տեսակ տարբեր դեր է խաղում մեր առողջությունը պահպանելու գործում։ Մինչդեռ կանաչ թեյը հակաօքսիդանտների հզոր աղբյուր է, շատ մրգեր ապահովում են նույն կամ նույնիսկ ավելի մեծ օգուտներ», – ասվում է հրապարակման մեջ։
Որ մրգերն են պարունակում հակաօքսիդանտներ. TOP-6
Ահա մի քանի մրգեր, որոնք սննդաբանները հատկապես ընդգծել են.
Խնձոր։ Դրանք ունեն տպավորիչ հակաօքսիդանտային հատկություններ։ Խնձորների մեջ հանդիպող որոշ պոլիֆենոլային հակաօքսիդանտներ ներառում են քվերցետին և ֆենոլային թթուներ, և դրանք նաև հարուստ են վիտամին C-ով: Դրանք հարուստ են մանրաթելով և բարելավում են աղիքների, նյութափոխանակության և բջջային առողջությունը:
Մոշ։ Այս վառ մանուշակագույն հատապտուղները հարուստ են մանրաթելերով և լի են հակաօքսիդանտներով, ինչպիսիք են անտոցիանինները, ֆլավանոլները, ֆենոլաթթուները և վիտամին C-ն, որոնք օգնում են կանխել քրոնիկ հիվանդությունները, ինչպես նաև ձեր ամենօրյա մրսածությունը։ Ընդհանուր առմամբ, մոշը նպաստում է աղիների, սրտի և աչքերի առողջությանը։
Գրեյպֆրուտ։ Հարուստ է ֆլավոնոիդներով և ֆենոլաթթուներով, ինչպես նաև մանրաթելերով, A վիտամինով, ֆոլաթթվով և կալիումով, գրեյպֆրուտը նպաստում է իմունային համակարգի, աղիքների, սրտի, աչքերի և նյութափոխանակության առողջությանը։
Հապալաս։ Ամենահարուստ հակաօքսիդանտային սննդամթերքներից մեկը։ Անտոցիանինները և քվերցետինը հապալասում հանդիպող ամենաակնառու պոլիֆենոլային հակաօքսիդանտներն են, չնայած դրանք նաև հարուստ են մանգանով և վիտամին K-ով, որոնք նպաստում են ոսկորների և սրտի առողջությանը:
Կարդացեք նաև՝ Նոր սուպերսնունդ. Գիտնականները բացահայտում են բալի անսպասելի առողջարար օգուտները
Սալոր։ Հակաօքսիդանտների, ինչպիսիք են ֆենոլային թթուները և անտոցիանինները, ինչպես նաև վիտամին C-ի աղբյուր: Դրանք նաև պարունակում են մեծ քանակությամբ վիտամին A, վիտամին K և մանրաթել՝ աչքերի, ոսկորների, սրտի և աղիների առողջությունը բարելավելու համար:
Նուռ։ Պարունակում է զգալի քանակությամբ ֆոլաթթու և կալիում, որոնք բարելավում են էներգիայի նյութափոխանակությունը, հիդրատացիան և սրտի առողջությունը։ Սերմերը հարուստ են մանրաթելով՝ ավելի կանոնավոր մարսողության համար։