Ընկույզները բուսական սպիտակուցի լավ աղբյուր են և պարունակում են նաև մի շարք վիտամիններ, հանքանյութեր և առողջ ճարպեր։ Ինչ վերաբերում է սպիտակուցին, ապա քանակը կախված է ընկույզի տեսակից, գրում է Verywellhealth.com-ը։
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
Ընկույզի մեջ պարունակվող սպիտակուցի շնորհիվ դուք կարող եք նպաստել մկանների աճին և արագացնել նիհարելու գործընթացը, քանի որ այն կարող է ձեզ ավելի երկար ժամանակ հագեցվածության զգացում պարգևել, քան ածխաջրերը։
Բացի այդ, հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ընկույզի մեջ պարունակվող սպիտակուցը կարող է բարձրացնել ախորժակը նվազեցնող հորմոնների մակարդակը և ճնշել այն մեծացնող հորմոնների մակարդակը։
Ահա ընկույզի 10 տեսակներ, որոնք ունեն ամենաբարձր սպիտակուցային պարունակությունը։
1. Գետնանուշ
Գետնանուշը բոլոր ընկույզներից ամենաշատ սպիտակուցն է պարունակում՝ 9.5 գրամ մեկ քառորդ բաժակի մեջ։ Այն ցածր է ածխաջրերի պարունակությամբ, հարուստ է չհագեցած ճարպերով և վիտամինների ու հանքանյութերի, մասնավորապես՝ E վիտամինի, նիացինի և թիամինի լավ աղբյուր է ։ Վերջինս օգնում է ձեր կմախքային մկաններին (շարժմանը և ակտիվությանը մասնակցողներին) կծկվել։
2. Նուշ
Նուշը պարունակում է մոտ 7 գրամ սպիտակուց մեկ քառորդ բաժակի մեջ և ավելի քիչ ածխաջրեր, քան մյուս ընկույզները։ Այս ընկույզները նաև ավելի շատ կալցիում են պարունակում, քան մյուս տեսակները, ինչը կարևոր է մկանների գործառույթի և ոսկորների ամրացման համար։
Բացի այդ, նուշը օգնում է նվազեցնել օրգանիզմում բորբոքումները, քանի որ այն պարունակում է հակաօքսիդանտներ, ինչպիսին է վիտամին E-ն , որը պաշտպանում է բջիջները վնասվելուց:
Նուշի մեջ պարունակվող սրտի համար օգտակար ճարպերը կարող են օգնել իջեցնել ցածր խտության լիպոպրոտեինների (LDL) խոլեստերինը («վատ խոլեստերին») և պահպանել բարձր խտության լիպոպրոտեինների (HDL) խոլեստերինի («լավ խոլեստերին») մակարդակը։
3. Պիստակ
Այս ընկույզների մեկ քառորդ բաժակը պարունակում է մոտ 6 գրամ սպիտակուց։ Դրանք նաև պարունակում են ավելի քիչ ճարպ, քան մյուս ընկույզները։ Պիստակներն ունեն յուրահատուկ առանձնահատկություն. դրանք միակ ընկույզն են, որոնք լիարժեք սպիտակուց են պարունակում, ինչը նշանակում է, որ դրանք պարունակում են բոլոր ինը անհրաժեշտ ամինաթթուները, որոնք ձեր մարմինը չի կարող ինքնուրույն արտադրել և որոնք դուք պետք է ստանաք սննդից:
Դրանք նաև հարուստ են վիտամին B6-ով, որը նպաստում է սպիտակուցների նյութափոխանակությանը։
4. Քեշյու
Մեկ քառորդ բաժակ քեշյուն պարունակում է մոտ 5 գրամ սպիտակուց։ Այս ընկույզները հարուստ են մի քանի կարևոր հանքանյութերով՝ մագնեզիում, երկաթ, մանգան, ֆոսֆոր, ցինկ:
5. Հնդկական ընկույզ
Մեկ բաժին կեղևազատված ընկույզը պարունակում է մոտ 4.5 գրամ սպիտակուց։ Այս մթերքը հարուստ է սրտի համար օգտակար օմեգա-3 ճարպաթթուներով, որոնք կարող են ապահովել կուշտ լինելու զգացում և արտադրել մկանային սպիտակուց։
Դրանք նաև միակ ընկույզներն են, որոնք հարուստ են օմեգա-3 ճարպաթթվով, որը կոչվում է ալֆա-լինոլենաթթու (ALA), որը օգնում է նվազեցնել բորբոքումը։
6. Սոճու ընկույզ
Սոճու ընկույզը պարունակում է մոտ 4 գրամ սպիտակուց մեկ քառորդ բաժակի մեջ։ Դրանք ավելի կալորիական են, քան որոշ այլ ընկույզներ, բայց նաև հարուստ են մագնեզիումով, երկաթով և վիտամին E-ով։
Սոճու ընկույզում պարունակվող պինոլենաթթուն օգնում է վերահսկել օրգանիզմում գլյուկագոնանման պեպտիդ 1-ը (GLP-1), որը ներգրավված է ախորժակի, քաշի և շաքարի նյութափոխանակության պահպանման մեջ։ Այն նաև նվազեցնում է բորբոքումը։
7. Բրազիլական ընկույզ
Բրազիլական ընկույզը պարունակում է մոտ 4.75 գրամ սպիտակուց մեկ բաժնում։ Ինչպես սոճու ընկույզը, դրանք նույնպես բարձր կալորիականություն ունեն, բայց նաև ցածր ածխաջրերի և հարուստ սպիտակուցների պարունակությամբ, ուստի կարող են օգնել հագեցնել ձեր քաղցը։
Բրազիլական ընկույզը շատ հարուստ է սելենով՝ բջիջները պաշտպանող հակաօքսիդանտով։ Սելենի անբավարարություն ունեցող մարդիկ կարող են թույլ մկաններ ունենալ։ Միայն մեկ բրազիլական ընկույզը կապահովի ձեզ սելենի օրական անհրաժեշտ քանակությունը։
Կարդացեք նաև՝ Ամրացնում է իմունային համակարգը և սիրտը. ազնվամորու 5 հիմնական առողջարար առավելությունները
8. Պնդուկ
Ընկույզը պարունակում է մոտ 5 գրամ սպիտակուց մեկ բաժնի մեջ։ Այն հարուստ է չհագեցած ճարպերով և պղնձի լավ աղբյուր է։ Ձեր սննդակարգում շատ պղինձ պետք չէ, բայց եթե բավարար քանակությամբ չստանաք, դա կարող է բացասաբար ազդել մկանների աճի վրա։
Պնդուկը հարուստ է մանգանով, որը նպաստում է ճարպերի և ածխաջրերի նյութափոխանակությանը և կարգավորում արյան մեջ շաքարի մակարդակը։
9. Պեկան
Պեկանը պարունակում է 3 գրամ սպիտակուց մեկ քառորդ բաժակի մեջ։ Այն պարունակում է առողջ ճարպեր, մասնավորապես օլեինաթթու, որը նաև պարունակվում է ձիթապտղի յուղի մեջ և խորհուրդ է տրվում օգտագործել սրտի հիվանդությունների ռիսկը նվազեցնելու համար։ Պեկանը պարունակում է ավելի շատ հակաօքսիդանտներ, քան մյուս ընկույզները։
10. Մակադամիա ընկույզներ
Մակադամիա ընկույզը պարունակում է մոտ 2 գրամ սպիտակուց մեկ բաժնում, ինչպես նաև բավարար քանակությամբ առողջ ճարպեր։ Դրանք ավելի քիչ ածխաջրեր են պարունակում, քան որոշ այլ ընկույզներ, չնայած բավականին բարձր կալորիականություն ունեն։ Այս ընկույզները թիամինի լավ աղբյուր են և կարող են իջեցնել խոլեստերինի մակարդակը։ Մակադամիա ընկույզի ճարպի մոտավորապես 47%-ը կազմում է օլեինաթթուն, որը պարունակվում է նաև պեկան ընկույզում և ձիթապտղի յուղում։
————
Նախնական հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ավելի շատ ընկույզ օգտագործող մարդիկ ունեն սրտանոթային հիվանդությունների ավելի լավ ռիսկի գործոններ և սրտանոթային հիվանդությունների ավելի ցածր մակարդակ։ Օրինակ՝ մի շարք ուսումնասիրություններ կապել են ընկույզի օգտագործումը արյան ճնշման և խոլեստերինի մակարդակի նվազման հետ։ Բացի այդ, ընկույզը միջերկրածովյան սննդակարգի կարևոր մասն է կազմում, որը առողջարար է սրտի համար։
Հետազոտողները նշում են, որ հավանաբար ընկույզի մեջ պարունակվող յուղերի տեսակներն են այն յուրահատուկ դարձնում սրտանոթային առողջության համար։ Բացի այդ, ընկույզը պարունակում է մեծ քանակությամբ բազմաչհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք ավելի առողջարար են, քան հագեցած ճարպերը։