Չամիչը պարզապես համեղ ուտելիք չէ, այն ունի բազմաթիվ օգտակար հատկություններ առողջության համար: Դրանք պարունակում են հակաօքսիդանտներ, մանրաթելեր և հանքանյութեր։ Չամիչը կարող է բարելավել սրտի առողջությունը, մարսողությունը և պահպանել արյան շաքարի մակարդակը, գրում է գրանցված դիետոլոգ և բլոգեր Սառա Անզլովարը Verywell Health- ում :
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
Փորձագետը նշել է 9 պատճառ՝ չամիչը ձեր սննդակարգ մտցնելու համար։
1. Չամիչը սննդարար է
Չամիչը պարունակում է ածխաջրեր, որոնք ապահովում են էներգետիկ կարիքները, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ, որոնք օգնում են մարմնին օպտիմալ գործել և աջակցել ընդհանուր առողջությանը:
Օրինակ քառորդ բաժակ չամիչը պարունակում է 125 կալորիա, 32 գրամ ածխաջրեր, 2 գրամ մանրաթել և 1 գրամ սպիտակուց: Բացի այդ, այն չի պարունակում ճարպեր կամ խոլեստերին:
Չամիչը քիչ քանակությամբ B-6 և C վիտամին է պարունակում, սակայն հանքանյութերի շատ ավելի լավ աղբյուր է, քան վիտամինները: Քառորդ բաժակ չամիչը պարունակում է 340 մգ կալիում, 1 մգ երկաթ, 25 մգ կալցիում և 12 մգ մագնեզիում։
Չամիչը նաև ֆենոլների և հակաօքսիդանտների լավագույն աղբյուրներից է, որոնք պաշտպանում են տարբեր հիվանդություններից, ինչպիսիք են՝ աղիների բորբոքային հիվանդությունները, շաքարախտը, Ալցհեյմերի հիվանդությունը, ռևմատոիդ արթրիտը։ Այս մթերքը նաև մանրաթելի լավ աղբյուր է:
2. Չամիչը օգտակար է սրտի համար
Չամիչի կանոնավոր օգտագործումը կապված է սրտի հիվանդությունների ավելի ցածր ռիսկի հետ, ասում է դիետոլոգը: Դա կարող է պայմանավորված լինել չամիչի սննդանյութերի, մասնավորապես՝ կալիումի, մանրաթելերի և ֆենոլային միացությունների պարունակությամբ:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ չամիչը կարող է իջեցնել արյան ճնշումը և խոլեստերինի մակարդակը: Ինչ վերաբերում է վերջինիս, ապա դա, հավանաբար, պայմանավորված է սննդային մանրաթելով։
Բացի այդ, Անզլովարը գրում է, որ չամիչը ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով մթերք է, որը դրական է ազդում արյան շաքարի վերահսկման վրա, ինչը կարևոր է սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի նվազեցման համար։
3. Չամիչը կարող է օգտակար լինել մարսողության համար
Այս մթերքի ազդեցությունը մարսողության վրա, հավանաբար, պայմանավորված է սննդային մանրաթելերի առկայությամբ: Հայտնի է, որ մանրաթելը աջակցում է ընդհանուր մարսողական առողջությանը, նվազեցնում է հաստաղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը և նպաստում է աղիների կանոնավոր շարժմանը:
Հետաքրքիր է, որ չամիչը պարունակում է FOS պրեբիոտիկ մանրաթել: Պրեբիոտիկները նպաստում են աղիների առողջ միկրոբիոտային, և մի ուսումնասիրություն ցույց է տվել, որ չամիչի ավելացումը մասնակիցների սննդակարգում մեծացրել է երկու տեսակի օգտակար բակտերիաների քանակը: Մեկ այլ ուսումնասիրություն ցույց է տվել, որ թեև չամիչը չի ազդում ընդհանուր միկրոբիոմի վրա, այն դրական ազդեցություն է ունենում աղիքներում առկա բակտերիաների որոշ տեսակների վրա:
4. Չամիչը աջակցում է ոսկորների առողջությանը
Այն պարունակում է երեք կարևոր սննդանյութեր ոսկրերի առողջության համար՝ կալցիում, մագնեզիում և բոր: Դրանք նպաստում են ինչպես ոսկրերի աճին, այնպես էլ հանքային խտությանը: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ օրական 3 մգ բորի օգտագործումը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ ոսկրերի առողջության վրա։
Սննդի մեջ բավարար քանակությամբ կալցիումի և մագնեզիումի օգտագործումը կարող է նվազեցնել օստեոպորոզի և կոտրվածքների ռիսկը: Ուստի սննդաբանը խորհուրդ է տալիս տարեց մարդկանց սննդակարգ մտցնել չամիչը՝ որպես այս միկրոտարրերի աղբյուր։ Միևնույն ժամանակ, նա ընդգծել է, որ միայն չամիչը բավարար չէ կալցիումի և մագնեզիումի կարիքները բավարարելու համար։
5. Չամիչը կարող է բարելավել մաշկի վիճակը
Չամիչում առկա հակաօքսիդանտները կարող են նպաստել մաշկի առողջությանը: Այս մթերքը հարուստ է պոլիֆենոլներով, որոնք կարող են խթանել կոլագենի արտադրությունը, որն անհրաժեշտ է մաշկի առաձգականության, խոնավացման և կառուցվածքի համար:
Պոլիֆենոլներն ունեն նաև հակաբորբոքային ազդեցություն։ Սև չամիչը պարունակում է ռեսվերատրոլ, որն իր հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային հատկությունների շնորհիվ սովորաբար օգտագործվում է մաշկաբանական արտադրանքներում:
Փոքր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ խաղողը կարող է նույնիսկ պաշտպանել ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներից՝ պոտենցիալ դեր խաղալով ծերացման և մաշկային հիվանդությունների կանխարգելման գործում:
Կարդացեք նաև՝ Բանանը պարունակում է կալիում, որն օգտակար է սրտի համար և մանգան, որը կանխում է կնճիռների առաջացումը
6. Չամիչը լիցքավորում է էներգիայով
Այն ածխաջրերի հիանալի աղբյուր է, որոնք իրենց հերթին էներգիայի հիմնական աղբյուրն են օրգանիզմի համար։ Շատ մարզիկներ մարզումների ժամանակ էներգիա ստանալու համար օգտագործում են չամիչ:
7. Չամիչը կարող է աջակցել իմունիտետին
Չամիչի օգտագործումը իմունային համակարգի պահպանման հիմնական պայմանը չէ, սակայն ռեսվերատրոլի և այլ հակաօքսիդանտների պարունակությունը կարող է օգնել ամրապնդել իմունային համակարգը, նշում է սննդաբանը։ Ռեսվերատրոլը օգտակար է իմունային համակարգի համար և օգնում է կանխել հիվանդությունները:
8. Չամիչը կօգնի վերահսկել քաշը
Չնայած չամիչը ավելի շատ կալորիա է պարունակում, քան խաղողը, այս չորացրած մթերքը, պարզվում է, օգնում է վերահսկել քաշը: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ չամիչ օգտագործողների մարմնի զանգվածի ինդեքսն ավելի ցածր է, քան նրանց մոտ, ովքեր չամիչ չեն ուտում:
Բացի այդ, չամիչը նվազեցնում է ախորժակը, հավանաբար բջջանյութի պարունակության շնորհիվ: Միևնույն ժամանակ, նշում է փորձագետը, պետք է հաշվի առնել չամիչի չափաբաժինները՝ կալորիաների ավելորդ օգտագործումից խուսափելու համար։
9. Չամիչը կօգնի անեմիայի դեպքում
Չամիչը երկաթ է պարունակում, ուստի այն կարող է օգնել ձեզ բավարարել ձեր միկրոէլեմենտների կարիքները և կարող է դեր խաղալ երկաթի դեֆիցիտի անեմիայի կանխարգելման կամ բուժման գործում: