Մասնագետները եկել են այն եզրակացության, որ ցանկացած տեսակի խնձորի հյութ առողջության համար իսկական «պահոց» է: Հյութում առկա կենսաբանական միացությունները օգնում են օրգանիզմին աշխատել պատշաճ ու ներդաշնակ:
1. Կանխում է հաստաղիքի հիվանդության առաջացումը
Դրա համար հարկավոր է խմել խնձորի հյութը փափկամսի հետ միասին:Կայզերսլաուտերի համալսարանի մասնագետները պարզել են, որ մարդու աղիներում փափկամսով խնձորի հյութը ավելի լավ է յուրացվում, քան առանց փափկամսի թափանցիկ հյութը:
2. Փրկում է քաղցկեղից
Հիդելբերգի քաղցկեղի ուսումնասիրման կենտրոնի գիտնականները, լաբորատոր հետազոտությունների հիման վրա պարզել են, թե որքանով է խնձորն ու խնձորի հյութը կարևոր քաղցկեղածին հիվանդությունների կանխարգելիչ բուժման համար: Դա վերաբերվում է մասնավորապես թոքերի, հաստաղիքի, բերանի խոռոչի, կոկորդի, կաթնագեղձերի, ձվարանների ու երիկամների քաղցկեղին:
3. Օգնում է կանխել գլխուղեղի հիվանդությունների առաջացումը
Խնձորի հյութը օգնում է դանդաղեցնել նեյրոդեգեներատիվ պրոցեսները: Մասաչուսեցի համալսարանի գիտնականները ապացուցել են(միայն մկների վրա կատարված հետազոտություններում), որ հյութը կարող է փակել բետա-ամիլոիդ ֆերմենտի մասնիկների արտազատումը՝ այդ կերպ փոքրացնելով հիվանդության առաջացման հավանականությունը:
Բացի այդ, նրանում պարունակվող խնձորաթթուն օգնում է քայքայել ճարպը, խինինաթթուն նվազեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի քանակությունը, իսկ շիկիմաթթուն ամրացնում է իմունիտետն ու դիմակայում է գրիպի վիրուսին:
Նրանցում պարունակվող հանքանյութերը, որոնց թվում են կալիումն ու մագնեզիումը, մասնակցում են սրտանոթային համակարգի աշխատանքին, կարգավորում են օրգանիզմում հեղուկի մակարդակն ու նպաստում ուղեղի աշխատանքին:
Հետազոտողները կարծում են, որ խնձորի բաղադրության մեջ մտնող ամենաօգտակար միացությունները հանդիսանում են պոլիֆենոլները: Դրանք նյութեր են, որոնք կարգավորում են մարդու գրեթե բոլոր օրգան-համակրգերը: Նրանք պաշտպանում են օրգանիզմը արտաքին վնասակար ազդեցություններից, դիմակայում են ծերացմանը, օգնում են պայքարել ալերգիայի դեմ, իջեցնում են ճնշումը ու կարգավորում են մարսողությունը:
Մշակումից հետո հյութի մեջ պահպանվում են գրեթե բոլոր կենսակտիվ նյութերը, այդ թվում նաև պոլիֆենոլները:
4. Նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների հավանականությունը
Կոպենհագենի սննդի, ֆիզկուլտուրայի ու սպորտի ֆակուլտետի հետազոտողները հաստատել են, որ փափկամսով խնձորի հյութի օգտագործումը նվազեցնում է արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, ինչը նշանակում է, որ նվազում է նաև աթերոսկրելոզի առաջացման
Նաև խնձորի հյութը օգնում է քնելուց տեսնել հաճելի երազներ;
Հրապարակման ներկայացրեց՝ (անունը նշված չէր)
Դուք նույնպես կարող եք հրապարակել Ձեր նյութը Mediamag.am-ում։ Նյութը հրապարակելու համար անցեք ներքևի հղումով.
Գրանցվիր մեր Telegram ալիքին։ Ուղարկում ենք միայն պոպուլյար հոդվածները և օրը միայն մեկ անգամ:
Գրանցվիր մեր Viber ալիքին։ Եվ ստացիր միայն թարմ հոդվածները անմիջապես քո մեսենջերին։