Ձվի վնասակար հատկությունների մասին (խոլեստերին, աղիքային վարակներ, վնասակար ճարպեր) բավական հաճախ է խոսվում, սակայն նրա օգտակար հատկություններն անտեսվում են: Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում ձվի ամենաօգտակար հատկությունները:
Խոլին
Այս քիմիական նյութի մասին, ցավոք, շատ բան հայտնի չէ, սակայն դրա բաղադրությունը նպաստում է նյարդային համակարգի կայունացմանը, բարելավում է հիշողությունն ու գլխուղեղի աշխատաքը: Այն մեծ քանակությամբ պարունակվում է ձվերում և հատկապես կարևոր է ապագա մայրիկների համար, քանի որ հղիության ընթացքում դրա մի մասն անցում է փոքրիկին:
Սննդարար նյութեր
Ձվերն անչափ հարուստ են A, D, E, B12 վիտամիններով, ինչպես նաև երկաթով ու կալցիումով:
Ոսկորները, եղունգներն ու մազերը
Վերոնշյալ բոլոր վիտամինները, հատկապես՝ վիտամին D-ն, շատ օգտակար են ոսկորների, եղունգների ու մազերի համար: Պարբերաբար ձու ուտելով կարելի է ազատվել ոսկորների, եղունգների ու մազերի հետ կապված բազմաթիվ խնդիրներից:
Աչքերը
Ձվերը հարուստ են նաև լյուտեինով ու զեակսանտինով, որոնք անհրաժեշտ են աչքերը արևի ճառագայթներից պաշտպանելու համար:
Պրոտեիններ
Բոլորն էլ հայտնի է, որ ձվերը պրոտեինի լավագույն աղբյուրն են, սակայն շատերն են մոռանում դրա մասին: Այս մթերքը հեշտությամբ կարող է փոխարինել մսին ու կաթին, նույնիսկ եթե որոշել եք բուսակեր դառնալ:
Նիհարել
Ձվերը հագեցնում են օրգանիզմը շատ ավելի լավ, քան միսը, կաթնամթերքը և առավել ևս բանջարեղենն ու հացահատիկները: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ նախաճաշին երկու ձու ուտելու դեպքում հագեցվածության զգացումն ավելի երկար է պահպանվում և մարդն օրվա ընթացքում ավելի քիչ կալորիա է օգտագործում, ինչն էլ նպաստում է նիհարելուն:
Սակայն հարկ է հիշել, որ ամեն ինչ պետք է լինի չափավոր: Ոչ մի դեպքում չի կարելի չարաշահել ձվի գործածությունը, սակայն անհրաժեշտ է այն անպայման ներառել ամենօրյա սննդակարգի մեջ:
Աղբյուրը՝ tert.am