Սերմերը, ըստ հնագետների, կազմել են հին մարդկանց սննդակարգի հիմքը: Հարուստ պոլիչհագեցած ճարպաթթուներով, մանրաթելերով, բարդ ածխաջրերով և սպիտակուցներով դրանք էներգիա էին հաղորդում, խթանում ակտիվությունը և թույլ էին տալիս ավելի արագ վերականգնվել վնասվածքներից հետո: Սա այն ամենն է, ինչ հիմա պակասում է մեգապոլիսի բնակիչներին: Սերմերը ցածր գլիկեմիկ ինդեքս ունեն, ուստի, եթե նույնիսկ հետևում եք ձեր քաշին, կերեք դրանք ձեր առողջության համար:
Չմոռանաք բաժանորդագրվել մեր Telegram ալիքին:
Ո՞ր սերմերը կարելի է համարել ամենաառողջարարը: Ոչ, դրանք արևածաղկի կամ նույնիսկ դդմի սերմերը չեն: Մենք ձեզ համար ընտրել ենք ավելի հետաքրքիր (և օգտակար) տարբերակներ։
Չիա
Սա եղեսպակի տեսակ է, որն օգտագործվում է որպես սնունդ միջերկրածովյան երկրների խոհանոցներում։ Չիան հարուստ է բջջանյութով, սպիտակուցներով, կենսամատչելի կալցիումով, մագնեզիումով, ֆոսֆորով և հակաօքսիդանտներով: Դիետիկ մանրաթելերով հարուստ այլ մթերքների նման, չիայի սերմերը ստամոքսում փքվելու պատճառով երկար ժամանակ հագեցվածության զգացում են հաղորդում և նույնիսկ նվազեցնում ախորժակը։ Չիայի սերմերը այն սակավաթիվ մթերքներից են, որոնք պարունակում են ալֆա-լինոլենաթթու (օմեգա-3 տեսակի): Այն բարելավում է արյան հոսքը, ինչը նվազեցնում է արյան մակարդման վտանգը, բարելավում է ուղեղի ճանաչողական գործառույթը և խթանում նյութափոխանակությունը, ինչը կարևոր է նիհարելիս։
Ինչպես օգտագործել. չիան ավելացնում են թխվածքներում, սմուզիներում և լցնում կոկոսի կաթի մեջ: Սերմերը կարելի է նաև մանրացնել և օգտագործել որպես աղցանների հավելում։
Սորգո
Այս բույսի հատիկներն ունեն ամենացածր գլիկեմիկ ծանրաբեռնվածությունը, համեմատած հանրաճանաչ հացահատիկների հետ, ինչպիսիք են բրինձը կամ ցորենը: Սորգոն հարուստ է տարբեր ֆլավոնոիդներով: Դրանք բուժում են արյունատար անոթները և հզոր հակաօքսիդանտներ են։ Սորգո սերմերի չլուծվող սննդային մանրաթելը աղիների օգտակար միկրոֆլորայի «սիրելի բուժումն» է, որից 80%-ով կախված են առողջությունն ու գեղեցկությունը: Իրականում այս սերմերը հենց այն երիտասարդացնող միջոցն են, որի մասին շատերը երազում են՝ վերցրեք այն և օգտագործեք (այսինքն՝ կերեք):
Ինչպես օգտագործել. սորգո սերմերը կարելի է օգտագործել որպես սովորական հացահատիկ և պատրաստել շիլա: Սուրճի նման ըմպելիքը եփում են բոված և աղացած սորգոյից, իսկ սորգո ալյուրը հաճախ 30:70 հարաբերակցությամբ խառնում են սովորական ամբողջական հացահատիկի կամ տարեկանի հետ և թխում հացի մեջ:
Ամարանտ (Անթառամ)
Նրա սերմերը պարունակում են մինչև 18% բարձր սննդային արժեք ունեցող սպիտակուց, իսկ դրանք մեր հորմոններն ու ֆերմենտներն են՝ նյութեր, որոնք կարգավորում են օրգանիզմում բոլոր գործընթացների արագությունը: Ամարանտը պարունակում է պոլիչհագեցած ճարպաթթուների համալիր՝ պալմիտինային, լինոլինային, օլեինային: Դրանք նվազեցնում են օրգանիզմում ընդհանուր բորբոքման մակարդակը։ Այդ գործընթացների և ծերացման կապն այսօր ակնհայտ է։ Ամարանտի սերմերը պարունակում են շատ հազվադեպ նյութ՝ սկվալեն։ Այն անհրաժեշտ է օրգանիզմում վիտամին D-ի սինթեզի համար, ինչպես նաև նվազեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը։
Ինչպես օգտագործել. սերմերը կարելի է եփել և ավելացնել աղցանների կամ ապուրների մեջ: Ալյուրից պատրաստում են թխվածքաբլիթներ կամ պոլենտան, նաև թխում են հաց։
Կարդացեք նաև՝ Դդմի սերմերի բուժիչ հատկությունները, որոնց մասին դուք չգիտեիք
Կտավատ
Կտավատի սերմերում Omega-3 և Omega-6 պոլիչհագեցած ճարպաթթուների հարաբերակցությունը օպտիմալ է առողջ սննդակարգի համար. մեկ թեյի գդալ կտավատի սերմերը ծածկում են օմեգա-3 ճարպաթթուների ամենօրյա պահանջը, որոնք նորմալացնում են ճարպային նյութափոխանակությունը: Կտավատի սերմերը օգտակար կլինեն հետմիջին տարիքի կանանց համար. դրանք պարունակում են կանացի սեռական հորմոնների նման նյութեր, որոնք օգնում են կարգավորել հորմոնալ մակարդակը և ուղղակիորեն դրական են ազդում մաշկի և մազերի որակի վրա։
Ինչպես օգտագործել. կտավատի սերմերը հատուկ համ ունեն, և դժվար թե կարողանաք դրանք մեծ քանակությամբ ուտել։ Սերմերը քիչ քանակությամբ ավելացրեք աղցանների, շիլաների, ցածր յուղայնությամբ յոգուրտի կամ կաթնաշոռի մեջ։
Սև չամանի սերմեր
Այն սակավաթիվ մթերքներից է, որն ունի ընդգծված հակաբակտերիալ ազդեցություն, ուստի այն խորհուրդ է տրվում այն դեպքերում, երբ անհրաժեշտ է նորմալացնել աղիքային միկրոֆլորան: Չամանի սերմերի ամենաարժեքավոր նյութերից մեկը թիմոխինոնն է: Այն պահում է իմունային համակարգը մարտական պատրաստության մեջ (նկատի ունեցեք, քանի որ աշնանային ցուրտ սեզոնը մոտ է):
Ինչպես օգտագործել. սև չամանի սերմերը սովորաբար օգտագործվում են որպես համեմունք․ ավելացնում են ցանկացած տաք ուտեստների, թխվածքների մեջ, այդ թվում՝ քաղցր, ինչպես նաև օգտագործում են սուրճ և թեյ պատրաստելու համար։