ՀԱՆՐԱԳԻՏԱՐԱՆՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Համբույրը և նրա քիմիան

Այսօր համբույրի օրն է և այդ պատճառով, մեր սիրելի ընթերցողներ, ուզում ենք Ձեզ հետ խոսել համբույրի քիմիայից՝ թե ի՞նչ քիմիական պրոցեսներ են ընթանում կամ ի՞նչ նյութեր են առաջանում մարդու օրգանիզմում համբույրի ժամանակ և խոսել առհասարակ համբույրից:

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Քիմիական ռեակցիաների չտեսնված գեղեցկությունը: Դուք այսպիսի բան չեք էլ պատկերացրել (ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ)

Չտեսնված, աննկարագրելի գեղեցիկ քիմիական ռեակցիաներ՝ ներկայացված ոչ ստանդարտ կերպով: Այստեղ չկան ոչ կոլբաներ, ոչ կափարիչներ, որոնք ավելորդ շեղում են ուշադրությունը: Այստեղ զուտ պրոցեսն է և ուրիշ ոչինչ: Հավատացնում ենք Ձեզ, որ Դուք երբեք չեք պատկերացրել, որ քիմիան կարող է լինել այսքան գեղեցիկ: Անպայման դիտեք. Ձեզ դո՞ւր եկավ: Չմոռանաք կիսվել ընկերների …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱՕԳՏԱԿԱՐ, ՀԵՏԱՔՐՔԻՐ, ԱՆՀԱՎԱՆԱԿԱՆ

Ինչպե՞ս հագուստը մաքրել յոդի հետքերից

Յոդը վերքերը մանրեազերծելու համար բավական արդյունավետ և օգտակար միջոց է: Սակայն այն ունի նաև բացասական կողմ: Յոդը կաթալով հագուստի կամ այլ կտորեղենի վրա՝ շատ դժվար է մաքրվում: Թե ինչպես հագուստը մաքրել յոդի հետքերից, լաքաներից՝ բացատրում է Հայկական քիմիական բլոգը: Այդ մասին մանրամասն կարող եք կարդալ →ԱՅՍՏԵՂ:

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Ինչո՞ւներ քիմիական պատասխաններով

Ուզու՞մ եք իմանալ թե ինչու է լոլիկը կարմիր, ինչպե՞ս թեյից ստանալ տարիներով պահպանվող թանաք, թե ինչպես են ճակնդեղից ստանում շաքար, ի՞նչպես բամբակով ստանալ կրակ, և այլ հետաքրքիր փաստեր՝ ուրեմն սեղմիր ներքևի կոճակը. Դեպի նյութը

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Նույնիսկ Սերն է քիմիայի արդյունք

Ի վերջո ի՞նչ է իրենից ներկայացնում այդ գեղեցիկ զգացմունքը, որը անվանում են ռոմանտիկ սեր: Փսիխոֆարմակոլոգները գտնում են, որ սիրահարների մոտ ուժերի հոսք է նկատվում “թմրանյութերի” շնորհիվ: Այդ “թմրանյութերը” դրանք բնական հորմոններն են և այլ քիմիական նյութերը, որոնք թարմացնում են, ապահովում են էներգիայի հոսքով օրգանիզմը: Ծանոթության առաջին փուլում ուղեղը դոպամին և …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԱՅԱՍՏԱՆՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱՕԳՏԱԿԱՐ, ՀԵՏԱՔՐՔԻՐ, ԱՆՀԱՎԱՆԱԿԱՆ

ՀԱՅԵՐԵՆ ԱՅԲՈՒԲԵՆԸ ԵՎ ՄԵՏԱՂՆԵՐԻ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԱՆՎԱՆԱԿԱՐԳՈՒՄԸ

Հավաստի հայտնի է, որ Հայաստանի տարածքում դեռևս հինգ հազար տարի առաջ յուրացվել է մետաղների ստացումն ու մշակումը։ Հայտնի մետաղներից հետևյալ մետաղներն ունեն իրենց հայկական անվանումները՝ ոսկի, արծաթ, կապար, երկաթ, անագ, պղինձ, սնդիկ և կապարարծաթ։ (Ռոբերտ Բաղչաջյան- Բնագիտական եզրերը ժամանակակից հայերենում Սուրբ Ղազար միաբանության Բազմավեպ հայագիտական բանասիրական գրական հանդես, 2002թ., N1-4, …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Քիմիան՝ հայերի գիտություն

Քիմիա բառը լայն տարածում է ստացել  18-րդ դարում։ Շատ լեզուներում այն ունի միևնույն ձայնարկությունը՝ հնչեղությունը։ Օրինակ անգլերեն – chemistry, ֆրանսերեն – chimie, գերմաներեն – chemie, ռուսերեն –химия։  “Քիմ” և “քեմ” արմատները կան նաև այլ լեզուներում քիմիա գիտության  անվանման մեջ։ Բայց մինչ օրս պարզ չէ թե երբ է առաջացել “քիմիա” բառը …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Քիմիան թվերի լեզվով կամ իսկ Դուք գիտե՞ք, որ…

Ժամանակակից մարդատար ինքնաթիռները 9 ժամ թռիչքի ժամանակ ծախսում են 50-75 տոննա թթվածին: Նույն ժամանակում մոտավորապես այդքան թթվածին է ֆոտոսինթեզի հետևանքով արտադրում  25000-50000 հա (հեկտար) անտառը: Ծովային ջրի ամեն մի լիտրում կա մոտավորապես 25գ աղ: Եթե 100 միլիոն ջրածնի ատոմ տեղադրենհք կողք կողքի, ապա այդ շղթան կկազմի ընդամենը 1 սմ: Համաշխարհային …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Մեծ քաղաքի լույսերը

Իսկ դուք գիտե՞ք, որ բոլորիս կողմից այդքան սիրված նաև Լաս Վեգասին փայլ և տեսք հաղորդող “Նեոնային լույսերը”, այդքան էլ այն չեն, ինչ մենք նրանց անվանում ենք: Իրականում նեոնը իներտ գազ է, օգտագործվում է միայն կարմիր լուսավորություն ստանալու համար: Իսկ ուրիշ գույների լուսավորություն ստանալու համար օգտագործում են տարբեր նյութեր: Օրինակ, դեղին …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →
ՀԱՆՐԱԳԻՏԱՐԱՆՀԵՏԱՔՐՔՐԱՇԱՐԺ ՔԻՄԻԱ

Սուրճը քիմիայի տեսանկյունից

Հասկանալի է, որ որպես  ճարպերի, սպիտակուցների և ածխաջրերի աղբյուր՝  սուրճը իրենից հետաքրքրություն չի ներկայացնում: Նա ավելի հետաքրքրական է իր խթանիչ նյութերով: 1819 թ ֆրանսիացի գիտնական Ռունգեին հաջողվեց սուրճի մզուկից (էքստրակտ) առանձնացնել անգույն, մետաքսանման բյուրեղներ թույլ դառը համով, որի ջրային լուծույթը իր խթանիչ հատկություններով մի քանի անգամ գերազանցում էր սուրճի եփուկին: Այդ նյութը, …

ԿԱՐԴԱԼ ԱՎԵԼԻՆ →